Како се припремити за путовање авионом?

Без обзира на то да ли одлазите на одмор или пословни важно је да знате да је добра припрема за лет кључна за сигурно и удобно путовање. Без обзира да ли сте искусни путник или први пут летите, ево неколико корисних савета који ће вам помоћи да што боље уживате у вашој авантури.

Резервација лета
Први корак свакако је резервација лета. Проверите ред летења до дестинације на коју путујете и упоредите цене авио-карата будући да се оне, понекад могу и драстично разликовати. На цену карте могу утицати бројни фактори тако да ћете провером реда летења добити потребне информације и моћи да одаберете лет према својим преференцама и буџету.
Такође, важно је да утврдите да ли вам је за дестинацију на коју идете потребна виза или нека друга документа.

Паковање пртљага
Пажљиво планирајте шта ћете понети са собом. Проверите ограничења везана за величину и тежину пртљага како бисте избегли неугодна изненађења на аеродрому и потенцијална плаћања која можда можете избећи.
Препорука је да у свом ручном пртљагу понесете најважније ствари попут личних докумената, електронских уређаја (лаптоп рачунар, мобилни телефон…), лекове, али и неки комад одеће – за сваки случај.
Организација и документација
Пре него што кренете на пут, проверите да ли имате сву неопходну документацију са собом. Неретко се дешава да путници у журби забораве пасош, личну карту, путно осигурање, авионску карту, резервације… Зато је препорука да, пре поласка на аеродром, проверите да је све на свом месту.
Добра пракса је унапред направити списак и проверити све ставке пре него што изађете из свог дома.

Долазак на аеродром
Водите рачуна да на аеродром дођете тако да имате довољно времена за све потребне процедуре.
Препорука је да стигнете најмање два сата пре планираног времена укрцавања за домаће летове, односно три сата пре за међународне. На тај начин имаћете довољно времена за обављање сигурносних контрола и евентуалне неочекиване ситуације.
Приликом проласка кроз сигурносне процедуре на аеродрому, будите спремни за преглед пртљага и проверу вашег идентитета.
Такође, уклоните све предмете који су забрањени у ручном пртљагу као што су оштри предмети или течности у већим количинама.

Удобност током лета
Да бисте се осећали удобно током лета, одаберите прикладну одећу и обућу за путовање.
Најбољи избор је слојевито облачење јер вам то омогућава да, током лета, будете спремни за све евентуалности и осигурате да ће вам бити удобно без обзира на то да ли је у авиону топлије или хладније од онога што вама одговара.
Такођер, у случају да идете на дужи лет, размислите о томе да понесете јастук за путовање и слушалице како бисте се опустили током путовања.

На крају остаје само да се опустите и уживате у лету.
Срећан пут.